Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΤΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙΣ…


 

Με το Λάκη γνωριστήκαμε το καλοκαίρι του 2008 στην  αίθουσα αναμονής της αντιπροσωπείας ford. Περιμέναμε και οι δυό να τελειώσει ο έλεγχος και το πρώτο σέρβις  του ford mondeo  που είχαμε αγοράσει την προηγούμενη χρονιά.

Καμαρώναμε και αλληλοθαυμαζόμαστε για την επιλογή μας και αφού το τερματίσαμε περάσαμε και σε άλλα θέματα με κυρίαρχο την πολιτική.

Βρήκαμε ότι και σε αυτόν τον τομέα είχαμε ταυτόσημες απόψεις, αφού και κείνος ήταν κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνεχίσαμε παραπέρα αυτή τη γνωριμία αλλά που και που ανταλλάσσαμε τηλεφωνικά σκόρπιες κουβέντες και κάνα δυό-τρείς φορές όλα αυτά τα χρόνια τα είπαμε κι από κοντά.

Το Σάββατο με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν θα πάω στη συγκέντρωση να γιορτάσουμε τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γέλασα και του είπα ότι αν θα πήγαινα να γιορτάσω θα ήμουν σαν το σκύλο που ενώ πριν λίγο ο αφέντης του είχε δώσει δυο ξυλιές εκείνο στη συνέχεια πήγε κοντά του, και κουνώντας την ουρά του άρχισε να του γλείφει τα χέρια!

Γέλασε με το ευφυολόγημα και μού είπε πως ούτε κι αυτός θα πάει αλλά παραμένει οπαδός, όχι φανατικός, αλλά οπαδός!

Του είπα ότι κι εγώ οπαδός παραμένω, επειδή ότι άλλο το θεωρώ ακόμα χειρότερο.

Κλείσαμε το τηλέφωνο και συμφωνήσαμε να τα πούμε και από κοντά.

Για την ιστορία να πω ότι το αυτοκίνητο που αγοράσαμε και οι δυο είναι 2000 cc  και τα τέλη κυκλοφορίας τότε ήταν 372 ευρώ, που στη συνέχεια πήγαν στα 660 και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έφτασε στα 690. Να πω ακόμα ότι όταν το αγοράσαμε δεν είχε τα 215 ευρώ φόρο πολυτελείας, και που για φέτος δεν ξέρω πόσο θα πάει…

Τη μείωση των 70ευρώ  από τη σύνταξη  δεν την αναφέρω επειδή αυτό έγινε για να διασώσουμε το σύστημα υγείας. Ελπίζω να το σώσαμε πέρυσι και να μη χρειαστεί να το ξανασώσουμε φέτος!

Μετά απ΄ όλα αυτά  δεν θέλω να μου πεις ότι δεν έχω δίκιο που παραπονιέμαι αφού στη Βουλγαρία και στις υπόλοιπες χώρες της πρώην σοβιετίας οι συντάξεις κυμαίνονται από 100-300 ευρώ.

Και δεν θέλω να μου το πεις όχι γιατί είναι ψέμα αλλά γιατί βαρέθηκα να το ακούω από την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ Ή ΠΟΝΗΡΟΙ;


Πολλοί από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης, και όχι μόνο, λένε ότι δεν μπορεί να γίνει περικοπή των συντάξεων των 600 ευρώ επειδή με αυτά τα λεφτά ο συνταξιούχους συντηρεί άνεργα παιδιά και πληρώνει φροντιστήρια για τα εγγόνια.
Να  πει κάποιος σε αυτούς τους ανόητους ότι  με 600,άντε και 1000 ευρώ το μήνα, ο συνταξιούχος ούτε τα φάρμακά του δεν μπορεί να αγοράσει, όχι να συντηρήσει και να σπουδάσει παιδιά και εγγόνια.

Τέτοια επιχειρήματα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα προς τους δανειστές οι οποίοι μπορούν άνετα να σου πουν ότι η σύνταξη δίνεται για να επιζήσει ο συνταξιούχος. Για τις σπουδές των παιδιών είναι υπεύθυνοι οι γονείς οι οποίοι αν δεν έχουν δουλειά να πάνε να βρουν και όχι να συντηρούνται από τη σύνταξη πατεράδων και μανάδων.

Ο συνταξιούχος των 600-1000 ευρώ μπορεί με κάποια μικρή προσπάθεια να πάρει ένα πακέτο τσιγάρα στο άνεργο παιδί του και ένα γλειφιτζούρι στο εγγόνι. Τα υπόλοιπα περί συντήρησης του άνεργου παιδιού και σπουδές του εγγονού είτε είναι βλακείες είτε λέγονται σκόπιμα για να μας πείσουν ότι ένας συνταξιούχος μπορεί  να ζήσει με 100-200 ευρώ το μήνα.

Προσωπικά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό   το επιχείρημα το κάνουν σκόπιμα ή από βλακεία. Κλείνω προς την πρώτη περίπτωση γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι άνθρωποι σαν τον Τσακαλώτο, που άκουσα τελευταία να εκστομίζει αυτή την παπάρα, είναι βλάκες.

Έτσι κι αλλιώς όμως καιρός να σταματήσει να περιφέρεται στα κανάλια αυτό το επιχείρημα γιατί είναι τόσο χοντροκομμένο που και δεν πουλάει αλλά και εκθέτει εκείνον που το χρησιμοποιεί.

 

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΓΙΝΕΣΑΙ!


Ακούγοντας το Σόιμπλε να αποκαλεί έμμεσα ηλίθιο τον Τσίπρα μου ήρθε στο νου η ερώτηση του μικρού παιδιού προς το Θεό.
-Θεέ μου πως θα ξεχωρίζουμε τους παλιανθρώπους ώστε να φυλαγόμαστε από αυτούς;
Και ο Θεός που σπάνια απαντάει σε ερωτήσεις παιδιών, λόγω φόρτου εργασίας, εκείνη τη φορά απάντησε και είπε.
-Παιδί μου τους παλιανθρώπους για να τους ξεχωρίζει κανείς εύκολα θα τους σημαδεύω!
Αυτό ακούγεται κάπως ρατσιστικό, αλλά όταν πρόκειται για ανθρώπους σαν το Σόιμπλε αξίζει να πεις κι ένα (κακό) λόγο παραπάνω.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΥΠΝΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ



Ο καθένας, βλέποντας αυτή τη φωτογραφία, φέρνει στο μυαλό του τις ολονύκτιες συνεδριάσεις που η Ζωή η τ.πρόεδρος της βουλής είχε καθιερώσει, στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον καπιταλισμό.

Τον καπιταλισμό δεν τον ανάτρεψε βέβαια αλλά με αυτές τις περίεργες καινοτομίες της συνέβαλε τα μάλα ώστε ο κομματικός σχηματισμός που συμμετείχε να μείνει εκτός βουλής.

Η φωτογραφία αυτή αναδημοσιεύτηκε χιλιάδες φορές σε διάφορα έντυπα και στο διαδίκτυο και καθένας έβαζε  τη δική του λεζάντα, ανάλογα από την κομματική του τοποθέτηση και ανάλογα με το βαθμό συμπάθειας ή αντιπάθειας προς το κοινοβούλιο και τους  θεσμικούς του υπηρέτες.

Μια από αυτές είναι και η δική μου προσέγγιση, που ναι μεν λατρεύω το κοινοβούλιο και τους θεσμούς του, αλλά μου κάθονται στο στομάχι ορισμένοι από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του.

Η Ζωή έφυγε και δεν προβλέπεται να ξανακαθίσει στα έδρανα της βουλής, προς θλίψη όλων όσων εμπνέονταν από το λόγο της και προς αγαλλίαση εκείνων που εξοργίζονταν από αυτόν. Και βέβαια να το πούμε. Ο λόγος της Ζωής ήταν λόγος μεστός μεν και πάντα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αλλά ταυτόχρονα κουραστικός μέχρι και βασανιστικός, επειδή ήταν πάντα μακροσκελής και τυπολατρικός. Εμένα μου θύμιζε ένα καθηγητή των θρησκευτικών μου μίλαγε για δίκιο και ισότητα αλλά που όλοι μας τον αντιπαθούσαμε επειδή συνέχιζε να μιλάει αγνοώντας ακόμα και το κουδούνι του διαλείμματος!

Θα έλεγα ότι μου θύμιζε και τον Κάστρο που στις επετείους της επανάστασης μίλαγε επί εφτά ώρες χωρίς διακοπή αλλά εντάξει, ας μην υπερβάλω.

Τώρα βέβαια τη δική μου λεζάντα στη συγκεκριμένη φωτογραφία ήθελα να βάλω κι όχι να βγάλω λόγο και γιαυτό σταματάω.

 Ούφ!

 

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ


 
Περισσότερο απ΄ όλα στην παραπάνω φωτογραφία εκείνο που με εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο το ύφος θριάμβου των δυό αλληλοσυγχαιρόμενων για το νικηφόρο αποτέλεσμα όσο το δηλητηριώδες βλέμμα του Μαντούβαλου προς τον Άδωνη.

Σου λέει ο άνθρωπος, εγώ τόσα χρόνια με την ακροδεξιά ντουντούκα στο χέρι το μόνο που κατάφερα ήταν στο πάρα πέντε να γλυτώσω τη φυλακή κι αυτός έρποντας και γλείφοντας έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά-τον οποίο έβριζε πριν- και γύρευε που ακόμα θα φτάσει ξεσκονίζοντας τον Κυριάκο- που ειρωνευόταν πριν.

Τι τα θες τι τα γυρεύεις, καλές και οι γνώσεις καλές και οι ικανότητες αλλά αν δεν είσαι καλός στη μετάλλαξη δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσεις και να ανέβεις ψηλά.

Και άντε τώρα εσύ να περιμένεις από πολιτικούς τέτοιου φυράματος να δεις τη μοίρα τη δική σου και του τόπου να αλλάζει.

Με τίποτα…

*Τελευταία κοτσάνα που άκουσα σήμερα ήταν ότι η ΝΔ με αρχηγό τον Κυριάκο, το γιό του Μητσοτάκη, επεξεργάζεται σχέδιο για το ασφαλιστικό που, πέραν των άλλων, θα προβλέπει να βγαίνουν οι συντάξεις μια μέρα μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών! Σαράντα χρόνια στην εξουσία δεν κατάφεραν να βρουν τρόπο να δίνουν τις συντάξεις μέσα στο εξάμηνο, έφτασαν να τις καθυστερούν και δυο χρόνια και ξαφνικά ανακάλυψαν τη μέθοδο της μιας μέρας.

Βρε ουστ κοπρίτες!

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ.


Κάνοντας μια βόλτα στην πλατεία είδα αυτή την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ λευκού και μαύρου σκύλου.
Ίσως να μην κατάφερα να κάνω  πιστή μεταφορά του διαλόγου, αλλά μη γνωρίζοντας τη σκυλίσια γλώσσα, συμπέρανα από την όλη στάση τους ότι περίπου αυτά λέγανε.