Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΦΑΡΑΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ

Το πανό τεράστιο και επικρέμεται σε περιοχή του Μενιδίου από τη μια άκρη του δρόμου μέχρι την άλλη.
Καλεί τους ευσεβείς χριστιανούς να πάνε να προσκυνήσουν τα λείψανα της αγίας Αναστασίας της φαρμακολύτριας!
Ομολογώ  ότι δεν γνώριζα την παραπάνω  αγία και τι ακριβώς επάγγελμα έκανε γιαυτό κατέφυγα στη Βικιπαιδεια  για να πλουτίσω τις γνώσεις μου. Αν κι εσύ βάδιζες στα ίδια με μένα σκοτάδια ιδού:
Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια
Βιογραφικά στοιχεία
Πατέρας της ήταν ο Πρετέξτατος, ισχυρός προύχοντας την Ρωμαϊκή εποχή, αλλά και ειδωλολάτρης. Η μητέρα της Φλαβία ήταν χριστιανή.
Η Αναστασία βαφτίστηκε χριστιανή και ανατράφηκε από την μητέρα της. Όταν πέθανε η μητέρα της, την ανατροφή της Αναστασίας ανέλαβε ο Χρυσόγοος, επίσης ευσεβής χριστιανός. Όταν η Αναστασία έφτασε σε ώριμη ηλικία, ο πατέρας της την πίεζε να παντρευτεί τον Ρωμαίο εθνικό Ποπλίο. Η Αναστασία απέφυγε τον Ποπλίο σαρκικά, ενώ αυτός της κατέτρωγε την περιουσία σε ειδωλολατρικές και άσωτες εκδηλώσεις. Η Αναστασία υπέφερε πολύ, διότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει ελεύθερα τις χριστιανικές της υποχρεώσεις. Ο Πόπλιος είδε ότι δεν μπορούσε να αλλαξοπιστήσει την γυναίκα του και την έκλεισε σε βαριά φυλακή. Τον δε Χρυσογόνο τον έκλεισε ο Διοκλητιανός σε φυλακή και τον βασάνιζε. Σώζεται αλληλογραφία μεταξύ της Αγίας Αναστασίας, τόν καιρό πού τήν είχε φυλακίσει ο άνδρας της, γιά νά εμποδίσει τήν φιλάνθρωπη δράση της, καί του Χρυσογόνου, πού τόν είχαν φυλακίσει, γιατί δίδασκε μέ παρρησία καί πολλή επιτυχία τό Χριστιανισμό. Τόν Χρυσόγονο ακολούθησε η Αναστασία στήν μαρτυρική του πορεία από τή Ρώμη στή Νικομήδεια, αφού εν τώ μεταξύ αποφυλακίσθηκε μετά τό θάνατο του συζύγου της (ο Πόπλιος πήγε πρέσβης στην Περσία όπου τον βρήκε αιφνίδιος θάνατος).Η Αναστασία αφότου αφέθηκε ελεύθερη χρησιμοποιούσε τις φαρμακευτικές της γνώσεις για να θεραπεύει τους φυλακισμένους

Ποια μνημόνια, ποια ανεργία, ποιοι πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις…
Το προσκύνημα είναι μέχρι τις 21 του μήνα και αν ζεις στο μακάριο κόσμο σου τράβα για το παγκάρι της φαρμακολύτριας.
Έτσι κι αλλιώς για βλάκες μας περνάνε και σαν ηλίθιους μας κυβερνάνε.
Ας μη τους διαψεύσουμε…

1 σχόλιο:

akrat είπε...

να μας φωτίζει η αγία...

αιώνια η μνήμη της...