Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ




Πριν χρόνια, όταν ήμουν μέλος του ΚΚΕ, μου είχε πει κάποιος.
Αφού είσαι τόσο έξυπνος και το χιούμορ δεν σου λείπει γιατί γίνεσαι άξεστος και πάντα επιθετικός όταν συζητάμε για την πολιτική;
Δεν θυμάμαι τι του απάντησα τότε. Θυμάμαι όμως πως κούνησε το κεφάλι του και είπε: κρίμα!
Αν με ρωτούσε σήμερα θα ήξερα την απάντηση. Είναι αυτή που έδωσα σε ένα παλιό φίλο και σύντροφο, όταν βρεθήκαμε πριν τις εκλογές και του πρότεινα να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και που πριν  τελειώσω τη φράση μου άρχισε να κοκκινίζει, να χειρονομεί και να φωνάζει για τα δίκια της εργατικής τάξης, τα προδομένα όνειρα και τις χαμένες ελπίδες του λαού, εξαιτίας των οπορτουνιστών του λαϊκού  κινήματος.

Όταν κατάφερα να τον ηρεμήσω του είπα πως  δεν φταίει τίποτα από όλα αυτά. Ο φανατισμός φταίει, που θολώνει το μυαλό και μας εμποδίζει να σκεφτούμε. Να σκεφτούμε και να συζητήσουμε ήρεμα και απλά αντιμετωπίζοντας με σεβασμό  ο ένας την αλήθεια του άλλου. Γιατί οι αλήθειες είναι πολλές, περισσότερες από όσες θα έπρεπε και από όσες ίσως θα θέλαμε.
Του είπα πως την αρρώστια του φανατικού κατάφερα και την ξεπέρασα και πως αν καταφέρει κι ο ίδιος να την ξεπεράσει, θα δει τον κόσμο πιο όμορφο και τους ανθρώπους, που δεν έχουν την ίδια κοσμοθεωρία με αυτόν, πιο καλούς και με λιγότερα ελαττώματα.
Αν κρίνω από την εκλογή του Μώραλη στον Πειραιά, του Καμίνη στην Αθήνα, του Μπέου στο Βόλο, και λοιπών συναφών αποτελεσμάτων, μάλλον δεν τον έπεισα.
Θα συνεχίσω όμως την πάλη μου για την εξάλειψη του στείρου φανατισμού.
Θα συνεχίσω, αλλά  όχι με φανατισμό!

 
 

6 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Ένας φίλος μου ΚΚΕς αποφάσισε να ψηφίσει Βασιλόπουλο στον β' γύρο στη Φιλαδέλφεια, επειδή δεν ήθελε να βγει ο υποψήφιος του Μελισσανίδη.
Με μεγάλη κακεντρέχεια, όμως, μου ανακοίνωσε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβαζόταν στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, αλίμονό μας όλων! Έστω κι αν η απόφαση ήταν δική του.
Καταλαβαίνεις τι ακούμε από προχθές...
Κάτι τέτοιες στιγμές αναρωτιέμαι αν οι φανατικοί αυτοί το κάνουν επίτηδες, για να μπορούν μετά να βρίζουν και να γκρινιάζουν με την ψυχή τους.

αθεόφοβος είπε...

Ο φανατικός είναι σαν τον θρησκευόμενο, δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο άλλος δεν αποδέχεται την "αλήθεια" του δόγματος του.

KOYKLITIS είπε...

Λωτοφάγος

Δυστυχώς στο θέμα του γηπέδου της Φιλαδέλφειας πάμε να κάνουμε γκέλα, και θάχουν δίκιο οι φίλοι από το ΚΚΕ που και μόνο ότι ψήφισαν τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν πως δεν είναι και τόσο φανατικοί όσο θα τους ήθελε η ηγεσία.
Κανονικά ο Βασιλόπουλος, για να έχει και τη συνείδησή του ήσυχη, πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να συντελεστεί το έγκλημα στην πόλη που ζουν.

KOYKLITIS είπε...

αθεόφοβος

Ακριβώς έτσι αθεόφοβε.
Ο φανατικός πάντως δεν πρέπει να διακρίνεται και από μεγάλη ευφυΐα.
Ευφυΐα έχουν οι ινστρούχτορες που καθοδηγούν αυτούς τους φανατικούς για τα στενά δικά τους κομματικά, θρησκευτικά ή όποια άλλα συμφέροντα της ομάδας που εκπροσωπούν.

Λωτοφάγος είπε...

Κουκλίτη, ο αντίπαλος του Βασιλόπουλου ήταν ο Γεωργαμλής, ο οποίος είχε κάποτε μια καφετέρια και την έριξε έξω!
Από την άλλη, τον στήριζε ο Μελισσανίδης ολοφάνερα.
Καταλαβαίνεις, λοιπόν, γιατί οι ΚΚΕδες προτίμησαν να αγνοήσουν τη γραμμή του κόμματος; Το ίδιο έγινε και στην περιφέρεια Αττικής.

Σίγουρα. Ο Βασιλόπουλος οφείλει να κάνει δημοψήφισμα.
Καλή σου νύχτα.

akrat είπε...

φίλε είπες μεγάλες αλήθειες..