Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΑ



Ατέλειωτη ουρά από ανθρώπους κάθε ηλικίας στο σύνταγμα για να πάρουν  μια τσάντα με καρότα κρεμμύδια και πατάτες, που μοίραζαν δωρεάν οι παραγωγοί της Βοιωτίας- θέλοντας να αποδείξουν την άριστη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τους.
Δεν ξέρω  αν το απόδειξαν, αλλά σε μένα έδειξαν, για μια ακόμα φορά, πόσο καρμίρηδες είναι μερικοί άνθρωποι που ξεπουλάνε την αξιοπρέπειά τους για ένα κιλό πατάτες.
Είδα μέσω εικόνας της τιβι κάποιο γνωστό μου που στεκόταν υπομονετικά στην ουρά για το ένα κιλό καρότα, ενώ καμιά απολύτως ανάγκη δεν είχε αυτής της προσφοράς, αφού ο μισθός του και η εν γένει οικογενειακή και οικονομική του κατάσταση δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
Με το που είδα το συγκεκριμένο τύπο στην ουρά του τζάμπα, μου έφερε στο νου μια ανάλογη σκηνή πριν χρόνια στα Πετράλωνα, όταν τον είδα έξω από την εκκλησία της αγίας Αικατερίνης  να κρατά στα χέρια του ένα μπολ με φασολάδα από το συσσίτιο της  ομώνυμης εκκλησίας.
Στην ερώτησή μου για πιο λόγο καταφεύγει στην προσφορά της εκκλησίας αφού μόνο άπορος δεν είναι, μου απάντησε εντελώς φυσιολογικά: <<Η γυναίκα μου λείπει στο χωριό και ποιος κάθεται να μαγειρέψει>>!
(Την περίπτωση να πάει σε κάποιο εστιατόριο να φάει, μιας και βαριέται να μαγειρέψει, δεν  φαίνεται να την είχε εξετάσει καθόλου).
Φυσικά και δεν υποστηρίζω πως όλοι όσοι στέκονταν στην ουρά για τη δωρεάν προσφορά ήταν της ίδιας κατηγορίας με το γνωστό μου ευρωφονιά. Στοιχηματίζω όμως πως τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς ήταν φανατικοί οπαδοί του τζάμπα.
Την ίδια μέρα το ΠΑΜΕ είχε περικυκλώσει το Χίλτον σε μια συμβολική προσπάθεια εγκλωβισμού των τροϊκανών που βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο. Έκανα αμέσως τη σκέψη: πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή όλων μας αν αυτό το ατέλειωτο πλήθος που στέκονταν στην ουρά για τα δωρεάν κρεμμύδια αποφάσιζε να περικυκλώσει όχι τους παραγωγούς της Βοιωτίας αλλά τη βουλή που ήταν δίπλα;

6 σχόλια:

Swell είπε...

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσους φανατικούς οπαδούς είχε πάντοτε η "ιδεολογία" του τζάμπα. Πόσο μάλλον τώρα που τα πράγματα για πολύ κόσμο έχουν δυσκολέψει πραγματικά. Η κατάσταση αυτή βοηθά τους τζαμπατζήδες να περνούν απαρατήρητοι.

KOYKLITIS είπε...

Swell
Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος δεν θα βρεθούμε όλοι αντάμα, τζαμπαζήδες και μη, με μια καραβάνα στο χέρι στην ουρά για συσσίτιο, μιας και δεν βλέπω να είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε στους δρόμους…

Χρήστος Γ. είπε...

Καλησπέρα!
Μου άρεσε η σκέψη σου απέναντι στο "ΤΖΑΜΠΑ". Επηρεάστηκες όμως από τη γνωστή φάτσα; Θα έλεγες τα ίδια αν δεν τον έβλεπες; Χωρίς να υποβαθμίσω την δεινή θέση πολλών συνανθρώπων μας θέλω να τονίσω ότι δεν είναι ακόμη τόσοι πολλοί όσους μας μοστράρουν τα κανάλια.
Είμαι δε σχεδόν σίγουρος ότι οι περισσότεροι που πήραν τα κρεμύδια ήταν του... τζάμπα.
Οι νεόπτωχοι είναι αρκετοί και θα γίνουν πολλοί περισσότεροι είναι σίγουρο, η σημερινή εικόνα όμως δεν είναι αυτή που μας δείχνουν, είναι καλύτερη. Σήμερα βλέπουμε στην TV ακόμα κι αυτούς τους επί δεκαετίες επαγγελματίες επαίτες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Μία χώρα κι ένας λαός σε πλήρη σύγχυση.
Στο σχόλιό σου… «Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος δεν θα βρεθούμε όλοι αντάμα, τζαμπαζήδες και μη, με μια καραβάνα στο χέρι στην ουρά για συσσίτιο, μιας και δεν βλέπω να είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε στους δρόμους…». Συμφωνώ σε όλα εκτός από τις τελευταίες 3 λέξεις που θα τις άλλαζα με το… «δουλέψουμε». Τα έχουμε ξαναπεί και πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη με την έννοια της επιστροφής στο 2008-2009. Πιστεύω όμως ότι αν το θελήσουμε μπορούμε να αντέξουμε τον οικονομικό χειμώνα που είναι πλέον γεγονός! Καλοί είναι οι δρόμοι και οι αγώνες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε το πρόβλημα ρεαλιστικά το οποίο δεν λύνεται μόνο με αφορισμούς, σηκωμένες γροθιές και μόνιμη άρνηση. Σταματώ εδώ γιατί επαναλαμβάνομαι, συγνώμη και σε καλησπέριζω

KOYKLITIS είπε...

Chrisgio
Μπα, καθόλου δεν επηρεάστηκα από τον γνωστό μου ζήτουλα στο σχηματισμό άποψης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Απλά, το ότι είδα κι αυτόν εκεί ενίσχυσα το οπλοστάσιό μου σχετικά με ό,τι πιστεύω για όλους αυτούς, που αντί να ορθώσουν το ανάστημα και να απαιτήσουν, σκύβουν το κεφάλι και παραδίνονται στις ¨φιλάνθρωπες¨ διαθέσεις οργανώσεων φορέων και λοιπών μεγαλόσχημων.
Δεν λέω, κάπου το πράγμα είχε παρατραβήξει, όμως το φταίξιμο δεν είναι σε όλους εμάς που μια ζωή τραβάμε κουπί στη γαλέρα αλλά σε αυτούς που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης αυτού του τόπου και που πετώντας πενταροδεκάρες στο πόπολο (στάχτη στα μάτια), πλούτιζαν από κάθε λογής προμήθειες που έπαιρναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…
Η χώρα δεν έφτασε εδώ από τους ¨τεμπέληδες του δημόσιου τομέα¨ ούτε από το ¨διαφθαρμένο λαό¨. Η χώρα έφτασε εδώ γιατί οι απατεώνες και οι κλέφτες των σκανδάλων τύπου Ζήμενς, εξοπλισμών, Βατοπεδίου κλπ, αντί να βρίσκονται στη φυλακή απολαμβάνουν τους ¨κόπους¨ τους ζώντας σαν μαχαραγιάδες.
Όταν λέω να βγούμε στους δρόμους το εννοώ, και αν το κάναμε, αυτό θα βοηθούσε και την κυβέρνηση, η οποία βλέποντας ότι ο κόσμος δεν αντιδρά πιστεύει ότι βαδίζει σωστά και παίρνει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα…
Να βγούμε στους δρόμους, γιατί αν δεν βγούμε μας βλέπω μετανάστες στην Αλβανία προς αναζήτηση καλύτερης τύχης! Τη θερμή μου καλησπέρα.

Χρήστος Γ. είπε...

Δεν μ’ αφήνεις ν’ αγιάσω ρε φίλε μια από δω και μια από κει.
Είμαι υποχρεωμένος να σταθώ στα λόγια σου ξανά και ελαφρώς να τα αλλάξω.
«… αλλά σε αυτούς που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης αυτού του τόπου…»
Θα το προτιμούσα: «… αλλά σε αυτούς που με την δική μας (οι ανόητοι!) ψήφο είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης αυτού του τόπου…».
«… και που πετώντας πενταροδεκάρες στο πόπολο (στάχτη στα μάτια), πλούτιζαν από κάθε λογής προμήθειες που έπαιρναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…»
Συμφωνώ αλλά θα το προτιμούσα: «… και που μοιράζοντας καθρεφτάκια (δηλ. δάνεια και καγιέν) στους λευκούς κατοίκους της Αφρικανικής χώρας που λέγεται Ελλάδα, πλούτιζαν από κάθε λογής προμήθειες που έπαιρναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…»
Λες: «…Η χώρα δεν έφτασε εδώ από τους «τεμπέληδες του δημόσιου τομέα» ούτε από το «διαφθαρμένο λαό…»
Λέω: «…Η χώρα δεν έφτασε εδώ ΜΟΝΟ από τους «τεμπέληδες του δημόσιου τομέα» ΚΑΙ από το «διαφθαρμένο λαό…».
Όσο για το να βγούμε στους δρόμους ας συνεχίσουμε να το κάνουμε αφού νομίζεις ότι έτσι πρέπει να γίνει, αλλά εν τω μεταξύ δεν είναι και ώρα να αρχίσουμε να δουλεύουμε κιόλας;
Εννοώ δουλειά παραγωγική, με πραγματικό, παραγωγικό, οικονομικό αντίκρισμα κι όχι σε κάποιο γραφείο κάποιου ανύπαρκτου δημόσιου οργανισμού άνευ αντικειμένου!
Γιατί στο μέτρημα στο ποιος λαός εργάζεται περισσότερο περιλαμβάνονταν και αυτοί! Οι κατά φαντασίαν εργαζόμενοι.
Δεν είναι καιρός να βάλουμε τάξη για παράδειγμα στα οικονομικά μας στα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχοντας τους πάντες για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή;
Να δίνουμε αναπηρικές συντάξεις σε εκείνους που πραγματικά τις δικαιούνται και όχι σύνταξη τυφλού σε ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ;........κλπ κλπ κλπ
Καλησπέρα!

KOYKLITIS είπε...

Chrisgio
Συμφωνώ διαφωνώντας!